Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2018 04:08 - Властта разширява фронта срещу себе си, кризисният пиар се загуби в превода
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 1370 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Недоволните казват „не искаме повече така“. Елитът им внушава, че искат, не искат, по-добро няма. На нов профил от протести се отговаря със стари плашила

Тезата, че президентът е разединител, ни отдалечава решително от цивилизацията


Четири дни след 10 ноември 2018 година, когато първите автоколони блокираха магистрали и пътни детелина с клаксони и национални знамена, властта се намира в ситуация на кризисен пиар, който се транслира основно чрез медиите.

 

Пак чрез медиите професори, експерти, политолози и социолози се мъчат да вкарат недоволството в някакъв по-подреден виртуален свят, правейки паралели с други протести, с други времена, с други искания. 
На фона на лавината от коментари, които несъмнено са част от кризисния пиар на властта, един от тях си струва не просто да бъде подчертан, но и доразвит.


Коментарът е на социолога Андрей Райчев в „Шоуто на Слави“ (12 ноември). Сравнявайки протестите през 90-те, през 2011-а, 2013-а и т.н., Райчев обобщи ситуацията така (перефразирам): 
- през 90-те протестите бяха всекидневние (стадо слонове да излезе на улицата, хората ще питат кой ги е пуснал – СДС, БСП или ДПС)

 

- после имаше взрив от недоволство на бедни, които казаха „не издържаме повече така“(размахвайки бележките за ток)

 

- на площадите бяха и „умните и красивите“ (които направиха огромна грешка, пакетирайки се в това понятие).

 

Сега на улицата не са столичните интелектуалци, не са и бедните, а хората от страната, които казват: Нe ИСКАМЕ повече така! 
„Следователно имаме ново явление. Петте лева са поводът, те ги дразнят, но основното послание е „не искаме повече“. Представи си развод или конфликт в едно семейство“, обърна се Райчев към водещия Трифонов. „Има един момент, в който, независимо кой е прав за последната история - кой не е измил чиниите, кой е набил детето - това вече не е важно, защото единият от съпрузите казва: „Е, повече не!“ 

Сравнението на Райчев си струва да бъде продължено, като се проследят реакциите на бунта. 

Когато единият от партньорите е заявил желанието си да прекрати радикално досегашния начин на живот и отношения, другият е изправен пред избора да се помъчи да уреди раздялата цивилизовано или да промени атмосферата, в която се развива връзката.


За по-голяма яснота, нека наречем разбунтувалия се партньор Минка, а изправеният пред избор - Ваньо. Вместо посочените два възможни изхода с добро, Ваньо се решава на трети. Той мобилизира приятели, стринки, вуйни, братовчеди, кумуве, колеги, които дълбокомислено разясняват на Минка, че без Ваньо тя е загубена – в превода, в живота, в каквото се сетите. Че съседите може да живеят значително по-добре, но в тяхното семейство (на Ваньо и Минка) има стабилен икономически растеж и утре Ваньо ще й купи банани, чорапи и даже фритюрник. Твърдят още, че Минка едва ли има шанс да намери нещо по-добро, или накратко казано: „Това е положението, Минке!“

Ако сте си представители плътно ситуацията, сигурно се досещате, че подобен подход със сигурност ще приключи катастрофално с „Развод ми дай, развод ми дай и повече не ме мъчи!“ 

Всеки човек с достойнство ще защитава правото си на шанс, вместо да се примири с ориста да е герой от своеобразна заложническа драма. Никой не понася да му бъде внушавано, че не е достатъчно умен, способен, амбициозен или красив, за да намери този шанс. Гаранция няма наистина, но има възможност.

 

***

Кризисният пиар на властта взривява ситуацията с различни по тежест пропагандни тези. Като затваря шансовете пред гражданите, разширява фронта срещу себе си, независимо как ще завърши последният бунт.

 

Гражданите от различни социални слоеви и с различно образование, които не са на хранилката и които мислят в реалната, а не виртуална действителност, се чувстват предизвикани от редица нелепи ходове и изявления. Нерядко – интелектуално предизвикани.

 

В протестите има нов елемент, но кризисният пиар дотук използва само стар и изтъркан инструментариум: „Позитано“ 20, Корнелия Нинова, БСП и ДПС щели да се върнат на власт, Орешарски, протестите били платени и разбира се, президентът.


Една от най-посредствените тези, които ни отдалечават не от цивилизационния ни избор, но от цивилизацията изобщо, е, че щом атакува ГЕРБ, президентът бил разединител на нацията. Според последната парадигма – и класически популист, понеже слушал народа.

 

Съвременните демократични конституции, включително и нашата, са създадени, за да гарантират разделението на властите и принципа „власт - власт възпира“. Българският парламент няма горна камара и тази роля е отредена и се поделя между на президентската институция и Конституционния съд. Нещо повече – държавният глава е длъжен да бъде коректив, конституционната му фигура е създадена като критичната гледна точка към останалите власти.

 

Президентът, избран пряко и изразяващ интересите на огромна част от избирателите, не може да наблюдава безкритично действията на управляващите, за да не си навлече риска от заплахи за импийчмънт и от пълна мобилизация на агитацията и пропагандата с цел смъкване на рейтинга. Обстоятелството, че този път ГЕРБ не случиха на президент по свой образ и подобие, не означава, че държавният глава разединява нацията. 

Ветото е легитимен конституционен инструмент и ако кметовете не са разбрали последните мотиви на държавния глава, по-добре да ги прочетат внимателно преди да правят парашутен десант в медиите. Ветото не е само за старите коли, но и за данъка върху имотите, за неизпълнението на ангажимента за нова формула за данък смет и т.н.

Управляващите вече заявиха, че ще прегласуват оспорените текстове. Като прибавим всекидневните нападки и етикети към Румен Радев, не е чудно защо вратите на „Дондуков“ 2 остават затворени за техни представители. 

Забележително е също, че няколкото основни опорни точки – за БСП, за разединителя, за платените протестиращи и прочее, се разпространяват не само от представители на управлението, но и от така наречените независими експерти. Играта е опасна, защото разширява формата на недоверието в посока на медии, социолози, политолози, финансов и всякакъв друг експертен елит. Заявката „не искаме повече“ важи вече и за тях. 

Тезата „няма алтернатива“ (тоест „няма да намериш друг“) на пръв поглед е вярна, но цялата политическа история показва, че ако има нужда от алтернатива, тя ще се роди. С медиите или без тях. 

И като стана дума за медии, днес се разбра, че за позорното 111-то място по свобода на словото и за критиките в иначе прекрасния за България мониторингов доклад на ЕК, била виновна автоцензурата.
Може, може... 

Но (без автоцензура) трябва да заключим, че зад цялата фасада от демонстрирана глупост, трескаво се търси начин за запазване на статуквото. Времето сега е сила, инвестирана в бъдещето. И единствено от нас зависи дали ще има истинска промяна, Минке. 





Гласувай:
6



1. oia - Поздрави за поднесената информ...
16.11.2018 09:12
Поздрави за поднесената информация. Ясно, кратко и точно.
Камарилата властници, вживяващи се като глас на мнозинство, не е доказателство за справедливост. Напротив---- доказателство е за липсата на справедливостта. Това, с което камарилата ще се сблъска сега е---
гневът на българите, които не искат да напускат РОДИНА. За разлика от други народи, при които гневът е основан на емоции--българския гняв
е на основата----ТЪРПЕНИЕ. За това той е реципрочен, и колко е мощно търпението му--с такава сила е и гневът му. Още веднъж---поздрави за
написаното, а камарилата да си обира парцалетките.
цитирай
2. apostapostoloff - Недоволните са тези, които не са ходили
18.11.2018 07:14
достатъчно дълго време на училище и точно затова сега нямат пари.

Дааа, бедните са бедени, защото са прости. Майната им!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073003
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031